Gemeenten hebben een grote opgave in het huisvesten van statushouders en ontheemden uit Oekraïne.
Huisvesting statushouders
Via een taakstelling door de minister van Justitie en Veiligheid zijn alle gemeenten in Nederland verplicht tot het huisvesten van statushouders. Deze taakstelling is gebaseerd op het aantal inwoners van de gemeente. Voorschoten kent voor 2023 een huisvestingstaakstelling van 71 statushouders. Voor 2024 en 2025 wordt ongeveer eenzelfde taakstelling verwacht. Deze taakstelling is aanzienlijk hoger dan het aantal van 33 statushouders per jaar dat gemiddeld in de afgelopen 9 jaar in Voorschoten is gehuisvest.
Om de huisvestingstaakstelling waar te maken is het noodzakelijk om snel sociale huurwoningen te realiseren. Flexwoningen maken dat mogelijk. Als in 2023, net als de laatste jaren, 33 statushouders in bestaande sociale woningen worden gehuisvest, dan moeten 38 statushouders gehuisvest worden in flexwoningen. Ervaring leert dat hiervoor circa 20 tot 30 flexwoningen nodig zijn. In 2024-2025 zullen bij een vergelijkbare taakstelling minder nieuwe flexwoningen nodig zijn vanwege uitstroom naar reguliere woningen. Voor de gehele periode 2023-2025 zullen naar verwachting zo’n 60- 70 flexwoningen voor statushouders beschikbaar moeten zijn.
Naast de huisvesting van de statushouders binnen onze eigen taakstelling dragen we ook bij aan het verkleinen van de urgente opvangcrisis rondom vluchtelingen. We vangen ook statushouders op in Hotel van der Valk die aan andere gemeenten gekoppeld zijn. Hier zijn maximaal 200 plaatsen, gemiddeld zijn er 130 bezet. Hiervoor zijn afspraken gemaakt die lopen tot 1 december 2023. We gaan na wat onze bijdrage hieraan kan zijn voor 2024.
Huisvesting ontheemden uit Oekraïne
Tot juli 2023 had de gemeente Voorschoten een taakstelling om 95 opvangvangplekken te realiseren voor ontheemden uit Oekraïne. Deze opvangplekken zijn gerealiseerd door een deel van het gemeentehuis te verbouwen. Hierdoor zijn 84 plekken gecreëerd in het gemeentehuis, 4 plekken bij huize Bijdorp en 6 plekken in een woning die de gemeente Voorschoten sinds vorig jaar huurt. In juli 2023 volgde een nieuwe taakstelling van 12 opvangplekken. Deze zijn gerealiseerd door een drietal woningen te huren in Voorschoten. Hierdoor hebben 16 mensen een opvangplek gekregen.
De gemeente heeft naast het verzorgen van de huisvesting de volgende taken met betrekking tot de opvang van ontheemden;
- het uitbetalen van leefgeld voor degene die (nog) geen werk hebben,
- het verzorgen van basis- en middelbaar onderwijs is samenwerking met de scholen,
- het organiseren van dagbesteding,
- het aanbieden van Nederlandse les,
- het begeleiden van de vraag naar medische zorg,
- het helpen bij het vinden van passend werk,
- contacten met externe partijen zoals bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk en GGD,
- regionale contacten voor onderling overleg met betrekking tot de opvang van de ontheemden binnen de regio.
Het Rijk vergoedt de kosten die de gemeente maakt, daarvoor is echter in 2024 nog geen besluit genomen. Een deel is gebaseerd op werkelijke kosten, het grootste deel op basis van normbedragen.