Voorschoten in Verbinding Vooruit
In het coalitieakkoord stond het al. Het college vindt het belangrijk dat Voorschoten dicht bij de inwoner staat. Daarvoor is een goede communicatie nodig en een gemeente die bereikbaar is en haar dienstverlening op orde heeft. Een open bestuurscultuur, een bestuur dat bereikbaar is en transparant. We stimuleren daarnaast ook inwoners om met ons mee te denken.
De drie pijlers van het coalitieakkoord vormen het uitgangspunt. In de begroting zijn die verder uitgewerkt:
- Voorschoten blijft een heerlijk woondorp
Ook in de toekomst blijft Voorschoten een heerlijk florerend woondorp, met betrokken inwoners, ondernemers en verenigingen. Een dorp met een groen karakter, voldoende voorzieningen, (preventieve) zorg en welzijn dichtbij en gezellige centra om onze boodschappen te doen of lokaal een baan te vinden.
- Voorschoten heeft meer betaalbare woningen voor verschillende doelgroepen
We zetten in op het ontwikkelen van meer betaalbare woningen, met name gericht op jongeren, jonge gezinnen en senioren. De focus ligt dus op jongeren/starters, die graag in Voorschoten blijven wonen. Maar ook bouwen voor senioren om zo actief doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Levensloopbestendig wonen/bouwen vraagt extra aandacht.
- Voorschoten is duurzaam en toekomstbestendig
Om klimaatveranderingen het hoofd te bieden gaan we aan de slag met oplossingen op het gebied van klimaatadaptatie. Duurzaam bouwen is de standaard, we gaan onze rioleringen wijkgericht up-to-date brengen. Ook zorgen we ervoor dat onze inwoners droge voeten houden in de toekomst en gaan daarbij zorgvuldig om met onze omgeving.
Voor de woonopgave is extra geld gereserveerd voor het realiseren van flexwoningen. Daarnaast wordt actief ingezet op sport door het realiseren van een nieuwe atletiekbaan en het reserveren van middelen voor een bijdrage aan de zogeheten combibaan (ijs- en skeelerbaan). Bepaalde ambities zijn nog niet financieel verwerkt omdat de besluiten hieromtrent pas na vaststelling van de begroting worden genomen. Dit betreft onder andere de effecten van het nieuw vast te stellen Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs (IHP) en Integraal Waterketenplan (IWKp). Ook zijn nog geen middelen opgenomen voor de huisvesting van Oekraïense ontheemden. Er is op dit moment geen aanleiding om voor de opvang van Oekraïners voor 2024 tekorten te verwachten. Deze wijzigingen worden verwerkt met het vaststellen van de najaarsnota 2023.
Voor 2024 en 2025 begroting structureel sluitend, vanaf 2026 tekorten
Voor de jaren 2024 en 2025 is sprake van een reëel en structureel sluitende begroting. Daarmee is de begroting in lijn met de twee onderdelen van het begrotingsadvies 2024-2027 van de VNG. Maar vanaf 2026 worden helaas door keuzes van het kabinet structurele tekorten gepresenteerd. Daardoor hebben we onvoldoende middelen ter beschikking om ons huidige takenpakket te kunnen uitvoeren. Dit vraagt ons om nog duidelijkere keuzes te maken in onze ambities en waaraan we ons geld uitgeven. Afhankelijk van de ontwikkelingen rond de algemene uitkering uit het gemeentefonds vanaf 2026 (zoals het accres, herijking gemeentefonds en opschalingskorting), zullen ambities worden bijgesteld en/of getemporiseerd. Door de gevolgen van de keuzes van het kabinet in deze begroting te laten zien, wordt een helder signaal afgegeven aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer.
De raad heeft een raadsinformatiebrief ontvangen over de meicirculaire 2023. Daaruit bleek al dat er tekorten gingen ontstaan. Deze negatieve effecten dragen bij aan de meerjarig kwetsbare financiële positie. In de septembercirculaire 2023 zullen deze wijzigingen verder worden toegelicht en krijgen we over de Rijksbijdrage meer duidelijkheid. De effecten worden verwerkt in een nota van wijzigingen.